img

Така си гледам картофи на балкона вече трета година – за 5 седмици дават реколта и стига за цяла зима!

/
/
/
560 Views

Отглеждането на картофи  в чували и саксии е практичен начин да си имате собствена реколта върху малък по площ участък или дори на балкон. Всеки може да си отгледа сам най-вкусните картофи на балкона !

Картофите са нашето наследство от инките, които се разпространяват много бързо по света, защото лесно се отглеждат, производителността е висока, а вкусът е невероятен. Отглеждането на картофи в торби или саксии не се различава от традиционния метод с тази разлика, че проблемите с вредители и болести са по-малко.

картофи на терасата

Подгответе разсада

Това се прави 6-7 седмици преди засаждането, картофите се поставят в тъмно, топло помещение, за да покълнат грудките.

Можете да използвате вече покълнали картофи или дори само зародиш. Желателно е почвата да не е плътна (глина), а по-рохкава, така че грудките да получават кислород. Имате нужда и от големи чували или подходящи саксии и малко тор, която да смесите с почвата преди засаждането.Самата сеитба е проста – напълнете торбата или саксията на 15 см. с почва, засадете грудките равномерно и ги поръсете с още един слой пръст, така че да покрие засадените картофи отгоре, след което ги полейте.

картофи в саксия

В зависимост от сорта, повечето култури, засадени от началото на март до края на май, дават реколта за 10-15 седмици, но първата млада реколта може да бъде събрана след 6-8 седмици!

картофи в чувал

Трябва да се отбележи, че картофите не понасят температури под нулата, висока влажност на почвата или въздуха, както и силна слънчева светлина

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text