img

Тайната падна! Ето след колко време КАТ хваща дрогата в организма ни

/
/
/
115 Views

„Колко време след като съм пушил марихуана може да ме хванат, ако ме спрат пътни полицаи и ме тестват за наркотици?“

В последните години този въпрос става все по-актуален у нас. Много повече шофьори си позволяват да карат под влияние на наркотични вещества, което се вижда и в постоянно нарастващия им брой в полицейската статистика.

Освен отнемане на книжката, законът предвижда още дерегистрация на автомобила, до 3 г. затвор и глоба до 1500 лв. за шофиране след употреба на наркотици. За съжаление почти всички водачи се измъкват само с административни наказания или с леки условни присъди, но не и с престой в килия.

С какво ни тества КАТ?

Новата Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване на алкохол и/или наркотици и техни аналози предвижда при наличие на външни признаци, съмнително поведение или реакции водачите на МПС да бъдат проверявани за употреба на забранени упойващи вещества като биват подлагани на тест или изпращани в болница за медицинско изследване.

Резултатът от проверката с тест (от слюнка) се попълва в протокол, в който се отбелязва също начин на шофиране и начин на поведение по време на проверката. Ако резултатът е положителен и лицето приеме това без възражения, той може да откаже медицинско изследване. Ако поиска медицински тест обаче, полицаите го съпровождат до болница за взимане на биологични проби за химическо лабораторно изследване.

За изследване на наркотични вещества се взимат две проби кръв с обем не по-малко от 7 мл и една проба урина с обем не по-малко от 20 мл.

По принцип нито кръвта, нито слюнката имат пряка връзка с нивото на увреждане на състоянието на човека след употребата на наркотици (или алкохол). Увреждането на човека от опиати или алкохол се дължи на тяхното присъствие в мозъка, а изследването на кръвта или слюнката всъщност е индиректен метод за измерване на нивото на това увреждане. Тоест, когато слюнката или кръвта дават позитивен резултат за дрога, то това означава, че мозъкът на човек най-вероятно е засегнат от тяхната употреба.

Българското МВР работи с полеви тестове за наркотици по слюнка, които могат да установят наличие на седем от най-често употребяваните видове наркотици, когато те са над определена гранична концентрация /cut-off/, а именно:

амфетамин – 50ng/mL; метаамфетамин -35 ng/mL; кокаин – 20 ng/mL; OPI /морфин/- 20 ng/mL; активната съставка на канабис THC – 5 ng/mL; диазепам – 15 ng/mL; метадон – 20 ng/mL/.

Пробата от слюнка се взема от езика и от устната кухина. Цялата процедура отнема по-малко от половин минута. После пробата слюнка се прехвърля върху тест-лентите. Зоните за отчитане съдържат антитела на наркотични вещества, оцветени в червено. Ако пробата съдържа наркотици, те се свързват с антителата и на тест лентата излизат ясна червена черта. Резултатът излиза до минути с точност 99%, става ясно от сайта на alcotester.bg.

Тестовете по слюнка са с различна чувствителност. В зависимост от това те могат да дадат положителен резултат от 3 до 9 часа, след като едно лице например е пушило марихуана. По-чувствителните пък могат да отчетат позитивен резултат и до 18 часа.

Именно заради това тези тестове са особено подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали шофьорът в момента е под въздействие на дрога.

След този времеви период следите изчезват. Все пак значение имат и някои фактори като възраст, тегло, метаболизъм на изследвания субект, както и дали е приел други вещества или алкохол.

За разлика от полевите тестове по слюнка, тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат за много дълъг период – от няколко дни до няколко седмици след вземането на наркотика. Тоест, действието на приетите опиати ще са отминали, но следите в организма ще останат, а това може да ви коства много. Още повече, че българското законодателство вече преследва шофьори, които карат СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ, а не ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА НАРКОТИЦИ!

Кръвен тест се прави обикновено след положителен тест от слюнка. Интересно е също, че наркотикът изчезва първо от кръвта (след няколко часа), след това от слюнката (почти в същия времеви диапазон като от кръвта, но с малко забавяне), задържа се с дни и седмици в урината, но най-дълго се задържа в косата, където може да бъдат открити следи дори 6 месеца след приема, твърдят още от alcotester.bg.

Какво действие имат наркотици и защо могат да бъдат много опасни при управление на автомобил?

Наркотиците са вещества, които влияят върху мозъчната дейност на човека. Тяхната употреба крие рискове, един от които е развитието на зависимост. По-надолу ще прочетете накратко как различните видове наркотици действат върху човека, което го прави потенциално опасен за себе си и околните, когато е зад волана на автомобил.

Марихуана

Марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества, според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet (Уикипедия)..

Тревата предизвиква еуфория и изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Има негативно влияние върху краткосрочната памет и върху способността за самоконтрол. Същевременно пречи на концентрацията, точното чувство за време и фината координация на движенията. Всичко това прави пушенето на марихуана несъвместима при шофиране.

Амфетамин и метаамфетамини

Защо не трябва да се шофира след употребата им? Защото имат психоактивно въздействие върху организма, поддържа тялото бодро дълго време, но в същото време забавят обичайните телесни функции. Влияят зле на централната нервна система, предизвикват зрителни халюцинации. Водят до психоза, наподобяваща шизофрения.

Метамфетамин (или Кристал мет) е доста по-опасен в сравнение с амфетите, освен това прави хората много по-агресивни.

Кокаин

Той е стимулант на централната нервна система. Употребата на кокаин с увеличаващи се дози води до състояние на повишаваща избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Като последствие от това може да се развие пълната клинична картина на параноидна психоза. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.

Хероин

Хероинът е депресант, атакуващ централната нервна система и както е известно, развива силна зависимост. Той достига до мозъка броени секунди след употребата му. Предизвиква неяснота на съзнанието, дихателни проблеми, неритмична дейност на сърцето, неустойчиво кръвно налягане и др.

Източник: СБА

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.