img

Анонимен сигнал: Нов скандал в ИА “Медицински надзор”

/
/
/
279 Views

Във фейсбук страницата на сайта ни постъпи анонимен сигнал за скандал свързан с ИА “Медицински надзор”.

Публикуваме без редакторска намеса текста, който получихме в социалната мрежа:

На 7-ми декември тази година Изпълнителна агенция ‘‘Медицински надзор‘‘ сключи скандален договор със строителна фирма, на която делегира едва ли не цялата си дейност. Как компанията ‘‘БС Глобал Консултинг‘‘ ЕООД на бившия зам.-министър на отбраната Радослав Бозаджиев, специализирана в, цитираме от Търговския регистър ‘‘ Проектиране, строителство и ремонт на сгради и строителни обекти, вътрешно-търговска и външнотърговска дейност, маркетингова и рекламна дейност, търговско представителство и посредничество, транспортна и спедиторска дейност, туристически услуги” , би спомогнала за качественото изпълнение на задълженията на ИАМН към гражданите, и най-веч, как подобна строителна фирма ще консултира ведомството по правни въпроси? Възможно ли е здравната организация да аутсорсва и да делегира на частна строителна фирма правна консултация и анализ на съдебната практика? Кои са юристите, каква е кадровата обезпеченост? Уви, нито един въпрос няма отговор, а договорът е кратък и крайно неизчерпателен, за сметка на това – безсрочен.
Споразумението е подписано по времето, когато длъжността на заместник-директор на Изпълнителна агенция ‘‘Медицински надзор‘‘ се изпълнява от Пенка Белева, дни преди същата да бъде отстранена от тази длъжност. Договорът между Агенцията и ‘‘БС Консултинг‘‘ казва, че изпълнителят следва да прави ежемесечни анализи на съдебната практика на дела заведени срещу ИАМН с предмет оспорване на издадени от агенцията наказателни постановления и консултации във връзка с правните аспекти на дейността на ИАМН.
Въпросният договор е сключен без определен срок, а възнаграждението, което туристическата фирма, с ПР и строителни услуги, която следва да бъде и правен консултант, ще получава всеки месец е 1800 лева без ДДС.
Споразумението е изключително опростено от задължения, а обемът му е 2 страници. о Лаконично е уреден и въпросът с конфиденциалността, като е казано, че Изпълнителят трябва да пази в тайна сведенията, станали му известни по повод възложената му работа и нищо повече. За неспазването на това задължение обаче не се предвижда никаква санкция, а въпросът с обработване на лични данни, които ще бъдат достъпни от изпълнителя в хода на дейността му даже не е засегнат. Прави впечатление, че в договора няма никакво задължение за отчитане на свършената работа – как извършват тази дейности, липсват оценки, няма доклади, които по принцип са абсолютно задължителни за всеки един договор сключен с държавна администрация. Избраната за изпълнител фирма не представя дипломи на лицата, които ще осъществяват тази дейност, нито кадрова обезпеченост или каквито и да е доказателства за квалификацията на служителите си, като в същото време поема не леката задача да анализира съдебните практики и да дава правни съвети в една от може би най-сложните материи на правото, свързана с медицинската дейност. Не става ясно има ли назначени юристи, има ли хора с компетентно образование, никой не знае, но е ясно едно – не е редно Изпълнителната агенция ‘‘Медицински надзор‘‘ да аутсорсва на външна фирма, при това строителна и с ПР насоченост, цялата си дейност.
Любопитни са обстоятелствата около адвокат Лидия Андреева, която според данни често посещавала ИАМН, с цел даване на правни съвети. Още по-интересен е фактът, че седалището на кантората й е на ‘‘Позитано‘‘ 9А ет.4, в София, а на същият етаж се помещава и посоченият офис на строителната фирма на Бозаджиев, както още две негови фирми – ‘‘ВЕЛОЛЕКС‘‘ ООД и ‘‘ЕВРОХИЛФЕ‘‘ ООД. И двете дружества нямат дейност свързана с правни консултации.
Договорът, който е сключен между ИАМН и ‘‘БС Консултинг‘‘ ЕООД строителна фирма, която извършва и ПР услуги едновременно е на бившият заместник-министър на отбраната Радослав Бозаджиев. Бърза справка в интернет показва, че Бозаджиев има участие в 10 фирми – ЕООД, АД и ООД. Тяхната дейност е изключително разнородна – като започнем от ”БС Глобал Консултинг”, преминем през такива за подбор на персонал, фирма за ИТ услуги и разработка на софтуер (‘‘Тразерс АД‘‘), компания за телекомуникационни услуги и търгуване с облигации (‘‘КЮАЙЕСПИ АД‘‘), фирми за дърводобив и дървообработване и стигнем до такива за търгуване с птици и яйца.
Името на Бозаджиев нашумя особено през 2008 г., когато той бе разпитван от Софийска окръжна военна прокуратура по две дела. Едното дело е за замените на недвижими имоти на Министерството на отбраната, които са ощетили с 10 милиона лева държавата, дело бе образувано по внесената от военния министър Николай Цонев проверка на тази дейност за 2007-2008 година, както и одит на Сметната палата от 2002 година насам. Другото дело е за нередности при търгове с боеприпаси за периода 2005-2006 година, свързани с взрива в складовете за боеприпаси край Челопечен.

Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.