img

Тлъсти глоби налагат из Гърция, много внимавайте по време на почивката си!

/
/
/
1326 Views

Припичането на плажа по монокини при съседите може да излезе доста солено за българите това лято, пише “Телеграф”. 

В някои общини от Северна Гърция е въведена глоба за показване по бански без горнище, която е около 50 евро, предупредиха туристки. В Гърция нравите са доста консервативни, няма нудистки плажове, а на монокините не се гледа с добро око.

Не ги провокирайте, ако не искате да си имате неприятности с полицията. Още по-солена е санкцията в Хърватия, където дори действа закон срещу разпасаните туристи.

Ограниченията за дрехите на туристите важат в историческите градове и курортни селища. В Дубровник е забранено разхождането по бански, 150 евро е санкцията за поява по монокини на плажа. Глобата за правене на секс на плажа е 500 евро, а 700 евро за употреба на алкохол. В съседна Гърция няма проблем с алкохола, но може да платите между 80 и 150 евро, ако си донесе на плажа напитки “отвън”, т.е. ако плажът е със заведение, чиито чадъри ползвате, но вместо да си поръчате от него, сте си донесли бира или минерална вода от магазина. Не паркирайте на забранени места, защото рискът да бъдете санкционирани е много голям. Гръцките полицаи не се церемонят и директно свалят номерата на колите. Най-високата глоба е за наличие на антирадар, който дори и да не е включен, ако ви спипат с такъв в Гърция, ще трябва да платите 2000 евро. Ако колата ви има т.нар. “пернишки парктроник”, открит теглич, глобата е 160 евро.

Българите трябва да са много внимателни и ако обичат да пушат в колата си и в нея се возят деца. 1500 евро е глобата за пушещия, без значение дали шофира или се вози в автомобила/.. Скромните 50 евро пък се прибират за шофира не по джапанки и бански костюм.

Всяка една глоба трябва да се плати незабавно, ако нямате пари, гърците свалят номерата и ги връщат чак когато им се издължите. Почивката в Гърция може да се окаже кошмар и дори да ви тикнат в затвор, ако вземете стопаджия и той се окаже нелегален мигрант. Законът предвижда от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозен човек. Неплатените глоби за превишена скорост, както и за гратисчии по магистралите, мостовете и тунелите в Турция, пък се задържат на граничния пункт, докато не се разплатят. От 11 април 2019 година на граничните контролно-пропусквателни пунктове в Турция е въведена система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им. При комшиите също не се гледа с добро око на прекаленото разголване н плажа, особено на монокините. Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи.

При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото си с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони. Снимането с фотоапарати и камери е разрешено само в туристически райони и на местата, където това не е забранено.

За разлика от България полицията в Румъния може да отнеме шофьорска книжка на всеки водач на моторно превозно средство, дръзнал и малко да наруши правилата на пътя. Важно е да се знае, че при румънците позволените промили алкохол в кръвта са с нулева стойност, като глоби се налагат до 0,5 промила, а над тази стойност директно водят в затвора. За разлика от другите съседи при румънците няма ограничения за разголването на плажовете, а граничното с България селце Вама Ваке е рай за нудистите.

Глоба от 50 евро обаче може да бъде наложена, ако ви спрат за проверка в крайморските райони или около река Дунав и у вас има въдица. За риболова в Румъния има много строги правила и ако нямате разрешително от техните власти, е по-добре да не носите никакви рибарски такъми. Като цяло най-сериозните санкции, които грозят българите, решили да почиват при съседите са в Гърция. При останалите комшии правилата са подобни на нашите и не е трудно да бъдат спазвани.

Източник: glas

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.