img

Проф. Кантарджиев: Очакваме увеличение на заразените! Може да се затваряме по домовете!

/
/
/
1628 Views

Очаквам едно увеличение, каквито и мерки да се правят. Но да се надяваме, че ще е слабо. Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев , директор на Национален център за заразни и паразитни болести, пред БТВ.

Той отговори на въпроса дали може да има отново затваряне по домовете.

„Надявам се да не се стигне, дано да сме разумни“, каза проф. Кантарджиев.

Той отново припомни, че пикът на COVID-19 е бил през май, когато бяха разрешени балове, спортни мероприятия и се е позволило да се отворят нощните заведения.

Много малко на брой новозаразени с COVID-19

„Тестовете март и април бяха достатъчни, на хора със симптоми и по огнища. В момента мога да ви кажа нашата референтна лаборатория по-малко от 15% са положителни. Значи там, където има случаи, си има случаи“, коментира специалистът.

„Инфекцията си е тежка. Лекарите са най-уязвими“, подчерта проф. Кантарджиев.

Той изрази съжаление за загубата на всички медици, загубили битката с новия коронавирус.

„Коронавирусът се развива бавно, за няколко дена. Ако децата имат хрема и кихат – да не ходят на училище“, посъветва той.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев каза, че лабораторната диагностика е най-сигурна при съмнения дали е настина, грип или COVID-19.

„Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Децата и родителите са разумни“, каза пред бТВ той.

Специалистът обърна особено внимание отново на маските. Отправи критики към всички онези, които са против маските. Пред бТВ Кантарджиев каза, че научните статии са в полза на маските.

„Носенето на маски е почти равносилно на ваксината“, отбеляза още той.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.