img

Прост тест у дома показва дали сме заразени с коронавирус – ето как да се проверим сами за 10 секунди

/
/
/
692 Views

През изминалите 10-тина дни всеки, дори при най-леките симптоми на настинка или неразположение, започва да си задава неизменния въпрос – дали това не са симптоми на коронавирус ? За съжаление към настоящия момент тестване е възможно единствено в специализираните лечебни заведения, но не можем да тичаме там при най-лекото покашляне или треска. Объркващото е, че COVID-19 има сходни симптоми с обикновения сезонен грип, което прави разпознаването му още по-трудно.

Но днес ще споделим с вас един лесен тест , който показва дали сме заразени с коронавирус .

Това са най-честите въпроси, които хората задават и вкъщи, и на работа. Много експерти дават съвети. “Вирус не се спира с паника, а с интелигентност. И със знание, разбира се. Това е найважното”, казва д-р Лидия Рота Вендер, хематолог и президент на ALT (Асоциация срещу тромбозата и сърдечносъдовите заболявания) в Италия.

Ето нейните обяснения: – Коронавирусната инфекция не причинява течащ нос или кашлица с настинка, а със суха и груба кашлица – това е най-простото за разграничаване.

– Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни.

– Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни.

– Вирусът не издържа на топлина и умира, ако е изложен на температури, по-високи от 26-27 градуса, поради което горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня. Тези горещи течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане.

– Избягвайте да пиете ледена вода или напитки с лед. За тези, които могат, да правят слънчеви бани.

– Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот. Различно е положението на лекарите и здравните работници, които са изложени на тежки товари на вируса и те трябва да използват специално оборудване.

– Когато вирусът е попаднал на метални повърхности, оцелява около 12 ч, затова е задължително да се дезинфекцират с алкохолен гел.

– Вирусът може да живее в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат. Ако е възможно, дрехите да се перат на температура над 30 градуса.

– Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира вирусът. Измиването на ръцете е от съществено значение.

– Вирусът оцелява в нашите ръце само 10 мин, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа – и вирусът влиза в гърлото. Повтаряме – мийте ръцете си често.

– Може да си правите гаргара вечер, а когато можете – и през деня, с топла вода.

Новият коронавирус може да не показва признаци на инфекция много дни и преди тях не е възможно да се знае дали човек е заразен. Но когато се появи температура или кашлица и отиде в болницата, белите дробове са с 50% фиброза, вече е късно!
Затова експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин:

Вдишайте дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако не почнете да кашляте и нямате задух, това показва, че няма фиброза в белите дробове. Няма и инфекция. Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази контрола всяка сутрин в среда с чист въздух.

Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги влажни, никога сухи. Затова трябва да пиете 2-3 глътки вода на всеки 15 минути!!! ЗАЩО? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще го унищожат, ОБАЧЕ ако не пиете редовно достатъчно вода, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.

– Помнете, човешкият имунитет е уникална система, но страхът и стресът го понижават. Бъдете смели и в добро настроение!

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.