img

Около 5000 българи се събраха на събор в чест на Христо Ботев (СНИМКИ)

/
/
/
1030 Views

На 2-ри юни “Братство Хайдути” в Чикаго организира събор в чест на великия Христо Ботев, който бе посетен от около 4-5 хил. българи! Хубавото време допринесе за рекордното посещение.

Програмата бе открита от Камелия Попова с просълзяващи слова за националния ни герой и чувствено изпълнение на “На прощаване”. Както в родната ни България, така и в Чикаго, отново в 12 ч. прозвучаха сирените за Христо Ботев и падналите за свободата!

Програмата включваше и изпълнения на гайдари, Недялко Кетев, баща и други, а Соня Мембреньо и Дияна огласиха поляната с красивите си гласове. Завиха се кръшни хора с ансамбъл “Хоро” и “Вереа”… Проведоха се за поредна година и “хайдушките игри”, както и детските игри от „МАГУРА“.

Избрани бяха Войвода и Войводка за Северна Америка.

Емил Стоев от “Театър без граници” представи своя моноспектакъл.

Също на 2-ри юни, “Братство Хайдути” в Битоля (Македония) отбеляза Деня на Ботев пред Българското консулство там! Съборът в Чикаго се проведе със съдействието на в. „България СЕГА“ и бе подкрепен от много спонсори.

Ето как коментира събитието главният организатор – Никола Масларски:
„Няма да позволим да бъде изтрита историята ни и да забравим героите си дали живота си за нашата свобода!

ГЕРОИТЕ НЕ УМИРАТ докато пазим спомените за тях в сърцата си!“

Надя МИНКОВА
в. „България СЕГА“

Източник: България сега

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.