img

Войната се разгаря: Израел готви страховито отмъщение на Иран, започна да…

/
/
/
391 Views

Израел отложи офанзивата си в Рафах, която беше планирана за тази седмица, тъй като страната обмисля ответна атака срещу Иран.

На 14 април Иран изстреля 300 ракети и дронове към Израел, като по този начин сложи началото на нова ескалация в напрежението в Близкия изток, съобщи Си Ен Ен.

 

Атаката накара Израел да отложи плановете си за офанзива в Рафах, където в момента се укриват над един милион души. Израелски източник заяви, че военните остават решени да извършат офанзива в Рафах, макар и да няма яснота кога точно ще се случи това, съобщава БГНЕС.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта значението на нахлуването в Рафах, за да се разбият останалите сили на “Хамас”, въпреки значителния натиск от страна на САЩ за прекратяване на всеобхватна наземна атака.

Военен отговор, който рискува още повече да ескалира конфликта с Иран, би отклонил вниманието и ресурсите на израелските военни от Газа, където израелското правителство се зарече да нанесе пълно поражение на “Хамас”.

БЛИЦ припомня, че операцията на Иран в нощта на събота срещу неделя се проведе под наслов “Спазено обещание”. Страната огласи, че ще порази цели в Израел заради атаката на Тел Авив по консулството на Техеран в Сирия, при която загинаха знакови иранци.

Предупреждението е, че ако Израел реши да отвърне, то тогава Иран ще отприщи мощта си. Еврейската държава е призовавана от САЩ, ЕС и Русия да не задълбочава конфликта и да прояви “сдържаност”.

Дали в крайна сметка обаче това ще се случи, предстои да разберем.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.