img

Човек на Терзиев иска общината да отнема празните апартаменти в София и да ги раздава на…

/
/
/
389 Views

Едва ден след като мина и балотажът стана ясно каква е програмата на част от спечелилата в София коалиция по отношение на застрояването. Според архитектът от „Спаси София“ Явор Панев, който е част от екипа на Васил Терзиев, празните апартаменти на софиянци могат да бъдат отнемани в полза на общината.

„На практика в София повече от 30% от жилищата са необитаеми – придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, защото това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното“, казва Панев.

 

Сравнение

По думите на въпросният архитект дали едно жилище се ползва или не може да се установи по сметките за ток. Панев стига още по-далеч като тотално пренебрегва частната собственост и смята да следва примера в Барселона.

„Този проблем в Барселона се решава с интересна политика. Там ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него“, казва Панев.

Той продължава, че в Барселона богатите хора, които са си купили жилища в центъра и ги държат празни, общината вкарва да живеят „представители на различни социални слоеве“.

„Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности – обединени в многообразието. Това някак си не достига при нас в България и имаме усещане за криворазбрана цивилизация, новобогаташите се стремят да живеят изолирано, предимно в затворени комплекси“, казва още Панев.

Генерална грешка

Архитектът от екипа на Васил Терзиев изразява и мнението, че тези затворени комплекси са „генерална грешка“, защото се изолирали по-бедните или по-богатите хора, което било индикатор за конфликти в бъдеще, пишет „Трибюн.бг“, цитирайки „Дневник“.

„Става затворена общност, която постепенно се изолира от реалното общество. В такива комплекси, където са събрани много богати хора, дори се прави селекция с интервюта, за да влязат да живеят там. Интеграцията на различни социално-икономически слоеве на обществото е начинът да има жив град. Иначе ще се оформи стерилно общество“, казва Панев.

Колежката му Цвета Йоцова стига и по-далеч, като смята, че трябва да се вдигне таксата за издаване на разрешително за строеж с 30% от инвестиционната стойност на бъдещото строителство.

„Интересното е, че в Тирана тази такса може да се плати не само с пари, а и с част от построените жилища. Така общината получава нови апартаменти и също може да приложи някакъв модел на модериране на обществото“, казва Йоцова и смята, че общината трябва да прави „житейски инженеринг“.

„В Лодз, индустриален град близо до Варшава, жилищата са общинска собственост. С намаляването на заетостта заради свиване на индустрията в района там се появява наркоманията, престъпността се увеличава.

За да овладее този процес, община Лодз възприе следния модел: Изважда живеещите от даден блок и го ремонтира изцяло. След това връща хората, но ги модерира, нещо като житейски инженеринг – в един вход се настаняват семейство с едно дете, възрастен мъж, млади семейства…

Комбинират живеещите в този блок, за да има разнообразие в обществото. Този проект в Лодз си има проджект мениджър, който да следи и подкрепя хората“, казват още от „Спаси София“.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.