img

Цветът на урината може да е показател за нашето здраве!

/
/
/
9864 Views

Цветът на урината може да ни каже много за нашето тяло. Той може да бъде индикатор за различни здравословни проблеми.

Урината е 95% вода и 5% карбамид, калий, креатинин, и други материали, които са странични продукти от химически процеси, свързани с урината и храносмилателната система.

Уробилин – отпадъчен продукт, създаден в резултат на разпадането на червените кръвни клетки, причина за жълта урина.

Бледа урина

Чистата урина показва прекалено хидратирано тялото – това може да бъде признак на разтворени електролити и химически дисбаланс в организма.

Светло жълт цвят

Ако урината е в светло жълт цвят, това означава, че тялото ви е добре хидратирано. Този цвят се счита за нормалния цвят урината.

Ярък жълт цвят

Това е основен признак за обезводняване. Ако урината ви е в такув цвят, ви препоръчваме да увеличите приема на вода.

Тъмно жълт цвят

Това е знак за по-сериозно ниво на дехидратация. Той може също да показва голямо количество витамин В. Препоръчва се да се пие много течности, такива като вода или чай.

Оранжев цвят

Ако цветът на урината е оранжев, това е знак, че имате прекомерно количество билирубин в организма. Това може да подсказва запушване на жлъчните пътища или да е индикатор за инфекция на пикочните пътища.

Розов цвят

Този цвят на урината може да се появи в резултат на консумацията на твърде много цвекло. Това обаче може да се окаже сериозен индикатор, ако в урината присъства кръв, така че, ако забележите, че цветът на урината е розов, веднага посетете уролог.

Тъмен оттенък на розово

В повечето случаи по-тъмния оттенък на розово е признак на сериозно заболяване. Това показва значително количество на кръв в урината и е признак на сериозни заболявания като инфекция на пикочния мехур, а в някои случаи дори рак. Трябва незабавно да се консултирате с лекар!

Вижте още: Семената от чиа могат да помогнат да подобрите здравето си!

Червеникав цвят

Това означава, че урината съдържа много кръв. Това често е признак на рак, но въпреки това, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Кафяв цвят

Този цвят урина е резултат от някои лекарства като антибиотици Метронидазол или антималарийни лекарства (хлорохин и хидроксихлорохин).

Синя или зелена урина

Това е резултат от прекомерния брой прием оцветители в тялото. Освен това причина може да бъде приема на храни като желе, или лекарства, които са известни, че съдържат метиленово синьо. Това не е нещо сериозно и притеснително – може да се отървете от него с много хидратация!

1 Comments

Comments are closed.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.