img

Трябва ли да плащам за преглед потребителска такса, ако съм в пенсионна възраст?

/
/
/
2482 Views

Навършила съм години за пенсия, но не получавам такава, защото нямам необходимия брой точки. Каква потребителска такса трябва да заплащам при личния лекар?

Силвия Богданова, гр. Русе

 

Кодексът за социално осигуряване е основният нормативен акт, който урежда обществените отношения, свързани с пенсионното осигуряване на хората.

 

 

По силата на неговите разпоредби се отпускат както пенсии за трудова дейност, така и пенсии, несвързани с трудова дейност.

 

Само хората, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, заплащат намален размер на потребителската такса от 1 лев, съгласно Постановление на Министерския съвет.

 

Останалите категории здравноосигурени заплащат потребителска такса от 2.90 лв., освен ако не са освободени от нея (съгласно чл.37 от Закона за здравното осигуряване или имат заболяване/диагноза със съответен МКБ-код, включено в Списъка на освободените от потребителска такса хора).

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.