img

Пенсионерите родени след 1960 година ликуват, отпускат нови бонуси за вас

/
/
/
150 Views

Пенсионните дружества започнаха от първи септември изплащането на вторите пенсии за навършилите обща възраст за осигурени лица, родени след първи януари 1960 година, съобщи БНР.

Право да получават средства от партидите си осигурените имат, когато навършат общата пенсионна възраст.

 

Даниела Петкова от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване поясни: „Единствено след като човек е навършил възрастта. Не отчитаме и не влияе върху правото на пенсиониране трудовият стаж така, както е в първият стълб“.

 

Втората пенсия не се плаща автоматично, става след сключване на договор за избор на пенсионния продукт. Пожизнената пенсия е в няколко варианта, от които осигуреният избира. При недостатъчно средства изплащането се разсрочва, а при до 900 лева парите се плащат еднократно. Петкова уточни, ежегодно вторите пенсии се актуализират.

„Актуализацията на пенсиите най-малко веднъж годишно е законов регламент“, заяви тя.

Формулата включва постигнатата доходност от средствата на хората, от която се изважда определената техническа лихва.

„Минимум 50 процента от тази разлика, би могла да бъде и сто, задължително се използва за актуализиране на пенсията“, поясни експертът.

Освен, че пенсията се актуализира, тя може да бъде и преизчислявана, ако пенсионерът продължи да работи и да трупа пари във фонда.

„Всеки човек сам преценява, лично, дали да добави тези новонатрупани пари, след като се е пенсионирал, към фонда за изплащане на пенсии. В такъв случай пенсията се преизчислява“, каза Даниела Петкова.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.