img

Мексиканската мафия във фейсбук! Вижте какви снимки си качват наркобароните

/
/
/
2804 Views

Oръжия, пари, кокс и усмивки – един ден от живота на мексикански наркокартел. Всички снимки, които ще намерите, са публикувани във Facebook,  както в официалните страници на наркокартелите, така и в личните профили на техните членове.

Снимките на оръжия, наркотици, пари и трагикомични автопортрети имат за цел да внушат, че тези момчета (и момичета) водят доста зает и разнообразен живот: 

Тези снимки редовно се трият от администрацията на социалната мрежа Facebook, но се появяват отново и отново в други акаунти. Според анализаторите наркокартелите са започнали да използват социалните медии, за да създадат по-положителен образ.

Какво е да работиш за мексикански наркокартел

Те “рекламират” своите дейности, провеждат дейности „за връзки с обществеността“ и на практика се изявяват като собствена медийна компания. Анализаторите считат, че тези снимки в социалните мрежи помагат на картелите за привличане на нови сили.

Те се опитват да покажат своята светла страна и да заявят на света, че не са толкова зли, както твърдят властите Видеоклип, на който се вижда как един от членовете на картела носи храна, вода и хуманитарна помощ за мексиканци, засегнати от урагана Ингрид,  събра над 500 000 показвания.

Речта през август на лидера на картела “Рицарите тамплиери” с прякор La Tuta  събра милиони гледания в YouTube. За сравнение, видео на речта на президента на Мексико Енрике Пеня Нието събра по-малко от 16 000. Така че кой е национален герой?

Профил във Facebook, собственост на Meplariosu Caballeros,  събра 10 000 харесвания, преди да бъде затворена от администраторите. Вместо това, по-късно се появи профил Brawley – чаровен член на картел с ненаситен апетит за автопортрети.

Brawley обича да позира с пистолет и куп пари. Картелите картели използват и „архивни“ снимки, на които показват живота си като “драматичен”. На тях се виждат оръжия, хора с маски, снайпери и членове на наркомафията.

Снимки, на които се виждат обучени бойци на картелите се  използват и за сплашване. Много анализатори твърдят, че въпреки цялата “популярност”, тази показност ще унищожи мафията. В един миг технологиите, които са помогнали на картелите да се покажат по света, могат да се превърнат в тяхното слабо място.

Това ще се случи, ако мексиканското правителство намери нови начини и закони за борба с наркокартелите в киберпространството. Дотогава животът на мексиканските наркокартели е изложен на показ за всички желаещи.

2 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text