img

Какво се случва когато в блока има коронавирус

/
/
/
175 Views

Разпространението на заразата от коронавирус отвори цял куп въпроси за това как трябва да постъпват съкооператорите, при положение че във входа или целия им блок е открит случай на коронавирус.

Необходими са промени в Закона за етажната собственост заради въведеното извънредно положение. Трябва да има регистрация на всеки живеещ в един вход. Задължително е да бъде уведомен домоуправителят, когато има доказан положителен случай на заразен с коронавирус. Такова е мнението на инж. Оник Пилибосян – дългогодишен домоуправител в София.

„Абсолютно задължително е да бъде уведомен и домоуправителят, ако трябва и районният кмет, а също така съответната Районна здравна инспекция, да се знае и да бъдат изготвени съответните бланки, както навремето имаше, поне аз така си спомням, не знам сега дали се слагат на вратите, че тук има карантина наложена и да може да се спази, да се има предвид и от живущите, и от външни хора, които влизат“, каза Оник Пилибосян пред БНР.

Според закона във всеки вход трябва да бъде избран домоуправител, но не са предвидени глоби, ако не е направено това. Задължително домоуправителят, управителният съвет и ревизионната комисия трябва да бъдат регистрирани в районната администрация. Кметовете трябва да контактуват с тях, подчерта Пилибосян.

„Така че това трябва да бъде много стриктно заложено в закона, вече и кметовете да имат своите ангажименти към домсъветите и съответно да има съответните санкции“, изтъкна Оник Пилибосян. Задължително е, след като се регистрират, за домоуправителите да се провеждат кратки обучителни курсове за законодателството, изтъкна още той.

Заради заразата от коронавирус е необходимо да се направи дезинфекция във входовете, подчерта домоуправителят.

„Абсолютно – местата още с влизането: бутони, домофони, дръжките на входните врати, бутоните за осветление, дръжките на асансьорите по етажите при влизане, съответно бутоните за натискане вътре в асансьора и бутоните между етажите, абсолютно е задължително да бъдат дезинфекцирани с дезинфектант.

В асансьорите да влизат не повече от 1 до 2 души, в зависимост от това колко са големи, обемът на асансьорът, защото има и товарни асансьори и по-малки асансьори“, каза дългогодишният домоуправител.

При качването по стълбите също трябва да се спазва разстояние от 2 метра между хората, които се разминават.

Източник: блиц

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text