img

Йотова скръцна със зъби на Киро, той си глътна езика: Каква е цената на газа от танкерите?

/
/
/
1031 Views

Изходът от ситуацията със скъпия природен газ трябва да се търси на общоевропейски ниво, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, предава БЛИЦ.

„Моето категорично мнение е да се търсят общи решения на ниво Европейски съюз и България може да бъде един много сериозен глас в това отношение.

Що се отнася за възстановяване на разговорите с „Газпром“, защото договорът не е приключил все още, тези, които в момента настояват час по-скоро да се възобновят тези разговори, можеха да го направят още март месец.

Госпожа Нинова, която от два дни призовава, тогава беше вицепремиер и можеше да настоява в рамките на тогавашния Министерски съвет това да не се случва.

След изтичането на договора България трябва да се замисли действително за дългосрочни договори, а не с един-два танкера, които ги търсим по моретата.

Аз чух последното заявление на бившия министър-председател господин Кирил Петков, че тази газ е няколко пъти по-евтина, отколкото е била досега или колкото е европейската, само че никога от него не чух каква е тази цена“.

Още политика:

Тихомълком и без конкурс ръководството на тол системата е било сменено от служебното правителство. За началник на звеното е посочен кадър на ГЕРБ – 39-годишният Георги Темелков, който от дълги години гравитира край партията на Бойко Борисов, пише „Капитал“.

Това е първото действие на прясно назначения управител на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов. Той е назначил Темелков в деня, в който оглави АПИ. Самият Иванов бе ръководил тола от времето на служебното правителство с регионален министър Виолета Комитова до около 20 юли, когато е бил отстранен, твърди още изданието.

Темелков е потвърдил за рокадата, като първоначално отрича да е в ръководството. После обаче призна, че в четвъртък е бил назначен за „изпълняващ длъжността“ ръководител на дружеството. „Това е временна позиция, не е имало конкурс, само изпълняващ длъжността съм от четвъртък“, каза Темелков. Той допълни, че не знае кога ще бъде обявен конкурс за титуляр и че все още не е решил дали ще се яви.

Георги Темелков гравитира край ГЕРБ почти от самото създаване на партията. В първия мандат на партията, когато председателството на Народното събрание беше поето от Цецка Цачева, Темелков беше неин съветник и част от политическия ѝ кабинет. Тъй като членовете на политическите кабинети си тръгват с председателите, за да запази „държавна позицията“ в края на мандата си Цачева преназначава Темелков в дирекция „Протокол“ на парламента. На чиновническата длъжност той престоява около година (по времето на кабинета „Орешарски“).

След предсрочните избори през 2014 г. Темелков отново става член на политическия кабинет на новия председател на парламента от ГЕРБ – Димитър Главчев. По-късно, при създаването на тол системата напуска и заема позиция там.

Иво Иванов е новият председател на УС на АПИ

Бащата на Георги Темелков – Атанас, също е неразривно свързан с началническа позиция в държавната администрация по време управлението на ГЕРБ. В периода между 2011-а и 2016 г. e заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към Министерството на транспорта. Веднага след това става главен секретар на Държавна агенция „Електронно управление“. A впоследствие с решение на Министерския съвет от декември 2017 г. е назначен за председател на агенцията. Преустановява работа там миналата година, когато първото служебно правителство на Румен Радев го сменя.

Георги Темелков доби особена популярност преди две години след злополучната Национална конференция на ГЕРБ в „София тех парк“, когато млади мъже със закрити лица биха журналисти и протестиращи срещу Бойко Борисов граждани.

На кадри от събитието се вижда как Темелков (тогава вече държавен служител в тол системата) с партиен бадж на ГЕРБ, заедно с пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова наблюдават как маскираните мъже налагат протестиращи. На други кадри пък се забелязваше как Темелков е до самите биячи, малко след като и пиарът на ГЕРБ Никола Николов е предал на мъжете, които очевидно не са от охраната на събитието, мъж, който протестира срещу Борисов. След видеозаписите как неидентифицираните мъже бият демонстранти, ГЕРБ се разграничиха от случая и завиха, че са смятали момчетата с маски през лицата за охрана. Темелков също отрече да има връзка с тях.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.