img

Извънредно! 340 хиляди войници на НАТО са в бойна готовност при нахлуване на Русия

/
/
/
510 Views

Кадър НАТО

Вероятността от глобална война е по-голяма от Втората световна война насам, при която загинаха 80 милиона души.

Страните членки на Алианса предоставят на Украйна големи количества сложни оръжия и логистична подкрепа, като най-големият донор са САЩ (с 8,79 млрд. долара към август 2022).

 

 

Това оборудване включва няколко оръжейни системи, за които се смята, че са изиграли ключова роля в досегашния конфликт, като ракетни установки с голям обсег (HIMARS) и противотанкови оръжия, предава Актуално.ком.

 

Не изпускай тези оферти:

 

В региона около Украйна са разположени около 40 хиляди войници на НАТО – например в Прибалтийските републики и Полша, както и още 300 хиляди във висока степен на готовност в отговор на нахлуването на Русия.

Извън Украйна се извършва мащабно обучение на украински сили от страни членки на НАТО, но нито една държава от Алианса не е пращала военен персонал да се бие в нападнатата от Владимир Путин страна.

„Няма доказателства за сили на НАТО, които участват на фронта в Украйна“, казва Едуард Арнолд от британския мозъчен тръст за отбрана и сигурност RUSI.

По думите му, няма доказателства и за командири на НАТО, наставляващи и направляващи украинските части на бойното поле. „Вероятността това да се случи в бъдеще е малка, тъй като НАТО иска да ограничи рисковете за ескалация“, добавя Арнолд.

Мобилизирането на хиляди допълнителни войници от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна ще доведе до ескалация на конфликта, а заплахата му да използва ядрено оръжие е „опасна и безразсъдна реторика“, заяви в сряда генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг заяви в интервю за „Ройтерс“, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но че тя ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руската инвазия на 24 февруари.

Столтенберг заяви, че ходовете на Путин показват, „че войната не върви според плановете му“, че руските войски са зле екипирани и нямат подходящо командване и контрол и че е ясно, че руският президент е направил „голяма грешка в изчисленията“.

Путин призова 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

„Ще се уверим, че в Москва няма да има недоразумения за това как точно ще реагираме. Разбира се, това зависи от това каква е ситуацията или какъв вид или какви оръжия могат да използват. Най-важното е да не допуснем това да се случи и затова сме толкова ясни в комуникацията си с Русия относно безпрецедентните последици“, каза Столтенберг, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

По-рано в обръщение към Русия Путин заяви: „Не мога да се съглася, че ще се случи нещо, което не е възможно: „Ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ще използваме всички налични средства, за да защитим народа си – това не е блъф.“

Русия разполага с „много оръжия, за да отговори“, добави Путин.

Столтенберг заяви, че НАТО „няма да се ангажира със същия вид безразсъдна и опасна ядрена реторика като президента Путин“, тъй като 30-членният отбранителен алианс не търси конфронтация с Русия, а просто се опитва да защити Украйна и да предотврати ескалация на конфликта.

„Речта е ескалация, но не е и изненада“, каза Столтенберг за изказването на Путин. „Затова бяхме подготвени. Ще запазим спокойствие и ще продължим да оказваме подкрепа на Украйна. Речта на президента Путин показва, че войната не върви според плановете на президента Путин. Той е направил голяма грешка в изчисленията си.“

Речта на Путин последва нарастващите загуби и неуспехите на бойното поле за руските сили, които бяха прогонени от районите, които бяха завзели в Североизточна Украйна, при украинската контраофанзива този месец и са затънали в южната част на страната.

„Трудно е да се види решение в краткосрочен план, докато Русия не приеме, че Украйна е суверенна, независима държава“, каза Столтенберг. „Затова се опасявам, че единственият начин да се сложи край на тази война е да се докаже, че президентът Путин няма да победи на бойното поле. Когато той осъзнае това, трябва да седне и да преговаря за разумно споразумение с Украйна“.

Столтенберг заяви, че членовете на алианса са оказали безпрецедентна подкрепа на Украйна и сега съюзниците от НАТО трябва да попълнят запасите си от оръжия и боеприпаси.

Тъй като НАТО е подготвена за „дълъг път“ в отношенията с Путин, сега тя е в тесен диалог с отбранителната индустрия, за да възстанови запасите си от материали.

Столтенберг заяви, че Китай е сред предизвикателствата пред сигурността, с които НАТО трябва да се справи, но не вижда Китай като противник.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.