img

Защо в Китай е забранено да се спасяват хора, които се давят?

/
/
/
2349 Views

Често обичаите и философията в някои страни ни се струват странни, необичайни, а понякога направо ни шокират. 

Китай със своите традиции е именно такава държава. Но не трябва да подхождаме осъдително, а да разберем скритата философия и чак тогава да си направим някакви заключения.

Това ще е полезно за всички, които имат намерение да посетят Китай или да се преместят там за по-дълъг период.

Това пише в блога си пътешественикът Володя Алексеев.

Ето какво му е направило най-голямо впечатление, докато е пребивавал в Китай.

“Ще ви дам за пример една китайска традиция, която е абсурдна за моя разум – китайците никога не спасяват хората, които се давят. Те имат за това и своя философски отговор.

Според тях цикълът на живота трябва да приключи така, както е било предвидено от съдбата и никой няма право да нарушава хода на събитията в нея.

Ако на някого му е съдено да се удави, нека това да стане. Китайците са убедени, че дори и да го спасят в този момент, след време съдбата отново ще се намеси и по един или друг начин отново ще отнеме живота му.

Но това са глупости, къде е виждано подобно нещо и кой е забранил да се спасяват давещите се? Бил съм на китайски плажове и там има спасители. В техните задължения е включено да наблюдават ситуацията на плажа и евентуално да предотвратяват инциденти.

Но невинаги могат да се притекат на помощ.

Известно е, че по-голямата част от китайското население просто плува като дънер. Те смятат, че е загуба на време да се научат да плуват.

В някои семейства родителите дори възпитават в децата си страх от “голямата вода”. Те им разказват за всякакви зли духове, които населяват водната стихия и само дебнат, за да потопят поредната си жертва.

А ако стане така, че някой започне да се дави, трагедията е просто неизбежна. Китайците не познават елементарни правила за това как трябва да се държат във водата, нито пък знаят как да окажат първа помощ на давещите се.

Не са редки и случаите, когато мошеници използват подходящ случай и обвиняват спасителя си, че му е нанесъл травми, докато е опитвал да му окаже първа помощ.

Така те могат да го принудят да им плати обезщетение за лечението. Така, че, ако сте в Китай, помислете за последствията, преди да се втурнете да спасявате някой, който се дави.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text