img

Ето кога се отменя карантината във всички страни (подробен списък с дати)

/
/
/
466 Views

Ето кога се вдига карантината във всички държави. Вижте списък на държавите с дати кога ще отворят  границите за туристи.

Полезна информация, за да направите евентуални планове за пътуванията си.

България е в „зеления списък“ за влизане в Черна гора без РСR тест и без карантина.

Българските граждани могат да пътуват до Румъния без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Швеция без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Република Полша без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Хърватия без ограничения. Препоръчва се предварително да се изпрати уведомление за влизането в Хърватия на HTTPS://ENTERCROATIA.MUP.HR/

Българските граждани могат да пътуват до Чешката република. За българските работници има изискване за представяне на негативен PCR тест, направен в страната, но това не важи за туристите.

Българските граждани могат да пътуват до Люксембург без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Франция без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Швейцария без ограничения.

Въведени са задължителни тестове за COVID-19 за всички пристигащи в Германия от райони, определени от властите като рискови. Списък на рисковите райони е публикуван на следната интернет-страница: България е включена в списъка с областите – Варна, Добрич и Благоевград.

Правителството на Република Сърбия взе решение, с което се въвежда задължително представяне на документ за отрицателен PCR-тест за всички граждани, влизащи в Република Сърбия от Република България, Румъния, Република Северна Македония и Република Хърватия, не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория на държава, от която съответното лице влиза в Република Сърбия. Изключение се прави за транзитно преминаващи.

Гражданите, които идват от България, не са длъжни да бъдат в самоизолация в продължение на 14 дни от датата на пристигане в Беларус. От българските граждани, пристигащи в Беларус, се изисква да имат отрицателен резултат от PCR тест на граничния пункт, направен не по-късно от два дни преди датата на преминаване на границата.

Българските граждани могат да пътуват до Латвия с ограничения. Считано от 16 юли, Латвия въвежда режим на регистрация на всички чужденци, влизащи в страната. Всички пристигащи в Латвия от България лица, независимо от тяхното гражданство, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни

Българските граждани могат да влизат на територията на Естония с ограничения. За пристигащи от България се налага карантина от 14 дни.

На всички български граждани, пристигащи от България в Словакия, се налага задължителна 5-дневна домашна карантина. След изтичане на този срок те се подлагат на тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината.

Българските граждани могат да пътуват до Унгария с ограничения. На лицата, пристигащи в Унгария от „жълти“ страни, сред които и България ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, тип SARS-CoV-2, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус.

Считано от 28.07 т.г., българските граждани влизат на територията на Босна и Херцеговина с цел туризъм, както и по-други частни или служебни причини след представянето на удостоверение за отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен през последните 48 часа преди влизането.

Българските граждани могат да пътуват до Австрия с ограничения. От 27-и юли при влизане в Австрия от България лицата трябва да представят медицинско удостоверение (НА НЕМСКИ или АНГЛИЙСКИ ЕЗИК) относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2. Влизащите на територията на Австрия български граждани подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, взета не по-късно от 72 часа преди момента на влизане в страната. Считано от 1.08.2020 г. се вдига забраната на полетите от и до Австрия на 16 държави, включително и България.

Българските граждани могат да пътуват до Словения с ограничения. На задължителна карантина няма да подлежат граждани на държави от Европейския съюз и Шенгенското пространство (които не са включени в т.нар. „зелен списък“ – България не е в този списък), които представят отрицателен резултат от тест за SARS-CoV-2 (COVID-19) при преминаване на границата, направен не по-късно от 36 часа преди влизането на словенска територия.

Словенското правителство взе решение да включи България в т.нар. „червен списък“ – страни с нестабилна епидемиологична обстановка. Решението е взето въз основа на оценки от компетентния Национален институт за обществено здраве на базата на епидемиологична обстановка у нас и влиза в сила от 31 юли 2020 г. На пристигащите от България граждани ще бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство).

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Нидерландия с ограничения. Считано от 16.07.2020 г., нидерландските власти въвеждат силно препоръчителна (strongly advisable) 14-дневна карантина в домашни условия за гражданите, пристигащи от Република България в Кралство Нидерландия.

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Белгия с ограничения. Считано от понеделник, 27 юли 2020 г., всички завръщащи се в Белгия пътници, независимо от зонирането на държавите и вида транспорт, ще следва да попълнят формуляр преди пристигането си и да го носят със себе си. Формулярът може да бъде изтеглен оттук: HTTPS://DOFI.IBZ.BE/SITES/DVZOE/FR/DOCUMENTS/BELGIUM_PASSENGERLOCATORFORM.PDF

От 1-и август т.г., Федералната служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие на Кралство Белгия, включи части от България в т.нар. „оранжева зона“ и „червена зона“ , а именно:

Зони в България, определени от Белгия с код „червен“ :
Югозападен район: София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил
Североизточен район: Варна, Добрич, Шумен, Търговище
При пътуване до Кралство Белгия от тези зони /Североизточен и Югозападен район на България/ подлежите на задължителна карантина от 14 /четиринадесет/ дни и тест* на територията на Белгия. Пътуващите се уведомяват чрез SMS, че са карантинирани. Моля, свържете се незабавно с вашето GP, който би могъл да извърши теста или да ви насочи към лаборатория.

Зони в България, определени от Белгия с код „оранжев“:
Северозападен район: Видин, Монтана, Враца – считано от 15.08.2020 г.
Северен централен район : Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра
Югоизточен район: Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора
Южен централен район: Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали
При пътуване до Кралство Белгия от тези зони /Северен централен, Югоизточен, Северозападен и Южен централен район/ подлежите на препоръчителна карантина и тест.
Независимо от зоната, от която пристигат, всички пътуващи до Кралство Белгия, следва да попълнят електронно идентификационен формуляр/Passenger Locator Form/, в сила от 1 август 2020 г.

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство от Република България, се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Пътуващите до Великобритания трябва предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина.

Правителството на Република Исландия обяви, че въвежда нови правила за влизане на територията на страната. Промяната касае изискването за поставяне под карантина в периода между двата PCR-теста, които се явяват алтернатива на задължителната 14 дневна карантина на пристигащите от чужбина. Считано от 19 август 2020 г. влизащите в Исландия ще имат право на избор между поставяне под 14-дневна карантина или двойно тестване за наличие на COVID-19 със задължителна карантина за 5-6 дни. Двойното тестване изисква да се премине през 2 PCR-теста- единият при пристигане в страната и последващ 5-6 дни по-късно с цел да се минимизира рискът от погрешен отрицателен резултат при първото тестване. През периода между двата теста всички пристигащи в Исландия се поставят под карантина. При отрицателен резултат на втория PCR-тест карантината отпада. Ако резултатът от теста е положителен, пътуващият е длъжен да се самоизолира. Алтернатива на двойното тестване е 14-дневна карантина при пристигане в страната без необходимост от тестване. Вторият тест е безплатен, а тестването е достъпно в здравните служби в цялата страна.

Българските граждани могат да пътуват до Република Ирландия с ограничения. За пътуване към страната е необходимо да попълнят предварително електронен формуляр, а след пристигането си подлежат на 14 дневна самоизолация.

Задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, влизащи в Италия от Република България и от Румъния, както и за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италианската република. С решение на компетентните италиански власти, действията на ограничителните мерки за налагане на карантина отново са продължени до 7 октомври 2020 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text