img

Ето как трябва да дезинфекцираме продуктите и дома си си в епохата на глобална пандемия

/
/
/
399 Views

Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва Мила Кръстева от фондация „Mate Kitchen“. Така например всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.

Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя. След измиване на продуктите е добре те да бъдат преопаковани. Да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба.

След всеки продукт кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени. Плодовете е добре да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите задължително да се измиват с гъбичка и препарат.

Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци. Яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат. Пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън, преди да се приберат в шкафове, съветва специалистът.

Източник: btw24

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.