img

ЕС забранява регистрацията на дизелови и бензинови коли

/
/
/
130 Views

ЕС ще забрани регистрацията на автомобили с вътрешно горене на територията на страните членки от 2035 година, информират от германския вестник Hendelsblatt. Изданието се позовава на предложението на френския председател на Съвета на ЕС, което се отнася до радикален преход към C02-неутрална мобилност, а именно – да няма нови изключения и дълги междинни етапи.

Така от 2035 г. ще бъде забранена регистрацията на нови автомобили, както леки, така и търговски, чиито двигатели отделят въглероден диоксид по време на движение. Единствената масова алтернатива са електрическите превозни средства.

Компромисното предложение включваше на всеки две години Европейската комисия да оценява как напредва преквалификацията на служителите в автомобилната индустрия за производство на екологично чисти автомобили. Според прогнозата на Европейската асоциация на доставчиците на автомобили (CLEPA) преходът към електрически возила ще доведе до загуба на половин милион работни места. С окончателното отрязване на колите с ДВГ няма да има шанс и за разработването на екологичните синтетични горива.

През 2035 г. Европа ще въведе забрана и за продажба на колите с ауспух. Ограниченията ще засегнат всички автомобили с мотори с вътрешно горене, включително хибридите. Тези возила няма да могат да се произвеждат и продават, но няма да има забрана за експлоатация.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.