img

Ердоган изпълни мечтата на националистите: Обяви “Света София” за джамия и се проведе мюсюлманска молитва!

/
/
/
476 Views

За пръв път след 86 години в храма „Света София“ в Истанбул днес се разнесе мюсюлманската молитва Езан, съобщава Дир.бг.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, с който музеят „Света София“ официално бе обявен за джамия.

 

Със същия указ собствеността на „Света София“ се прехвърля върху Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/, към която се числи и фондацията Фатих Султан Мехмет, чието име е указано в нотариалния акт за „Света София“ като джамия от 1463 г.

 

Ердоган подписа указа незабавно след обявяването на решението на Държавния съвет на Турция, с което отмени правителственото решение от 1934 г. за даване на статут на музей на „Света София“, под което стои подписа на Мустафа Кемал Ататюрк. Президентският указ бе прочетен и в Меджлиса.

 

Турският държавен глава обяви в Туитър указа за превръщането на вече бившия музей в джамия с пожеланието „Нека да е за добро“.

 

Площадът пред „Света София“ от сутринта бе изпълнен с хора. Кореспонденти на чуждестранни медии предаваха на живо решението на Държавния съвет и подписването на указа на Ердоган за официалното трансформиране на „Света София „в джамия, както и реакциите на събитието.

 

Водещите медии нарекоха събитието исторически акт на Турция.

 

В джамиите във всичките 81 окръга на страната са били изнесени масови благодарствени молитви към Ердоган за превръщането на „Света София“ в джамия, информираха местни медии.

 

Редица чуждестранни медии обаче остро протестираха срещу решението за превръщането на „Света София“ в джамия.

 

Тази вечер в 20.30 часа се очаква Ердоган да произнесе обръщение към нацията във връзка със събитието.

 

Турският президент загърби критиките на редица страни и на международни институции срещу превръщането на „Света София“ от музей в джамия. Той сбъдна старата мечта на консервативните ислямисти за връщането на статута на „Света София“ в джамия.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text