img

Българските хотелиери не знаят на кой свят живеят

/
/
/
14759 Views

Снимките на празни плажове изкараха по телевизиите хотелиери да обясняват, сякаш са се наговорили, че това било нормално, след 10 юли щели да дойдат туристите.

Не признават, че сезонът е истинска катастрофа, благодарение на тяхната лакомия. И от чуждестранните туристи има най-малко 20% спад, макар за тях пакетите да са доста евтини.

Председателката на сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева обаче признава, цитирана от economic.bg, че още от февруари вече е било ясно, че се забавят ранните записвания и нещата не вървят добре, а въпреки това министерството не е реагирало.

Как трябвало да реагира? Да отговори на масираната реклама от страни като Тунис, Мароко, Египет, която насочила туристопотока от Европа натам.

Трябвало „да намалят цените на шезлонги и чадъри, от една страна, от друга страна – масирана реклама, насочване към България, разговори от министъра на туризма с големите туроператори, да бъдат убеден в това, че нашият туристически продукт е много по-качествен от този в Египет“, твърди хотелиерската представителка.

Според казаното само дотук става ясно, че българските хотелиери не знаят на кой свят живеят. Айде, да си направят сами сметката за шезлонгите – кой да им намали цените? Искат хем да са частни хотелиери, хем държавата да им намалява цените на шезлонги.

Но най-смешното е, че според български хотелиери туристическият ни продукт бил много по-качествен от този в Египет…

Доста българи са ходили вече в Египет, в Хургада или Шарм Ел Шейх. И могат да сравняват. Хотелите са на 500-700 метра навътре от плажа, и на още толкова настрани от съседния хотел. Повечето са двуетажни къщички, 4-етажните се смятат за високо строителство. Пространството между тях и морето е паркчета, цветя и храсти, за шезлонг не се плаща, облечени в униформа сервитьори обикалят между хората на плажа, предлагат и приемат поръчки за напитки, на поносими цени. Служителите по хотелите едва ли не се кланят на туристите, като на бели господари. Храната е с голям избор, в 3-звезден хотел там менюто е по-добро от някои 4-звездни български.

И става дума за Червено море, бистро, чисто, като се гмурнеш подводният свят е изумителен.

А най-важното – с пакет за 1000 лева можеш да летуваш седмица в 4-звезден хотел в Египет, на брега на Червено море, с качество, каквото у нас е лукс. И в тази цена влиза самолетен билет, застраховка, храна два или три пъти на ден, водят те в Кайро в археологическия музей и на пирамидите, плаща се допълнително неголяма сума за вход и др.

Кой хотелиер у нас може да предложи нещо по-добро?

За колко се летува на Слънчев бряг? Кой българин може да изкара там с 1000 лева една седмица?

А ако сравняваме с Гърция? Няма нужда от сравнение, огромните опашки на Кулата говорят достатъчно…

Източник: dunavmost

2 Comments

  1. И аз съм бил в Египет. Повечето четири звездни хотели по БГ черноморието са поне толкова добри. Дотук с доброто. Лошото е, че всичките ни съседи са в пъти по – добри от нас.

    • Напротив, хубаво е, че съседите вдигат летвата. Така, може би, до няколко години ще станем отличници и ние. Българинът има инат и деян. Само няколко празни сезона още и ще сътворят чудеса

Comments are closed.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.