img

Боядисване на великденски яйца със сок от червено зеле! Стават уникални!

/
/
/
662 Views

Боядисване на великденски яйца със сок от червено зеле

Освен познатия вече начин за боядисване с люспи от лук, има редица продукти, които могат да се използват за боядисване на великденските яйца: куркума, спанак, хибискус, боровинки. Но най-впечатляващ е сокът от червено зеле.

Той съдържа веществото антоцианин, което оцветява яйцата от синьо до ярко синьо. Интензивността на цвета зависи от това колко дълго ще остане яйцето в сока.

Пристъпете към процеса на приготвяне на естественото багрило:

Зелето трябва да бъде нарязано на едро и поставено в удобен съд. Изсипете 2-3 чаши вода и варете 1 час.

Прецедете. Може да добавите и оцет: 1 супена лъжица на 200 мл. течност. Тя веднага ще промени цвета си, но не се притеснявайте, това няма да повлияе на резултата. Потопете горещото яйце в нея (отварата трябва да е гореща).

След 10-15 минути по яйцето се появява този нежен цвят. Може да го извадите или да продължите с боядисването:

Ако нанесете малко олио на яйцето на този етап със суха кърпа, а след това го върнете обратно – получавате този ефект: 2 часа в сока

Ако рисувате с восък по бялото яйце, а след това го потопите в отварата, ще получите този красив ефект: 2,5 часа в сока

Още един красив начин: на все още мокрото яйце от сока нанесете с гъба препарат за миене на чинии. Ще получите тези зелени шарки. Ако поръсите с амоняк – зеленият цвят ще бъде още по-ярък: 4 часа в сока

Получих най-тъмното яйце по следния начин: сварих го със зелето, а после го оставих в чаша със сока за през нощта (в хладилника). Ярките ивици върху него са резултат от това, че по време на процеса на варене зелевите листа се появяват на повърхността.

По този начин може да оцветявате не само бели яйца, но и по-тъмни яйца. Резултатът зависи от това колко дълго ще държите яйцето в сока.

4 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text