img

Бабината тайна рецепта за кисело зеле, в бидона слага тази съставка

/
/
/
367 Views

Кога се слага хрян в киселото зеле? Киселото зеле е важнa и традиционна част от приготвянето на зимнина.

 

Този вкусен консервиран продукт се получава чрез млечна ферментация и съдържа полезни млечнокисели бактерии и витамини. Една от съставките по някои рецепти за приготвяне на кисело зеле растението хрян и по-точно, корени от него, пише tami.bg.

Но, кога се слага хрян в киселото зеле при процеса на консервиране? Това ще споделим в следващите редове.

Кога се слага хрян в киселото зеле

Хрянът е многогодишно растение, чийто корен му се използва като зеленчук, смлян, или нарязан като подправка.  Добре познати са  неговите качества с изключителен  аромат и стимулиращ вкус. Той играе важна роля в процеса на кисело-млечна ферментация, като добавя към зелето вкус и аромат.

При приготвянето на кисело зеле в бидон, хрянът се използва като подправка, която допринася за вкуса и аромата на крайния продукт.

Хрянът може да се добави на различни етапи от процеса на приготвяне на киселото зеле. Но, най-често хрянът се настъргва или нарязва на ситно и се добавя към зелето преди да се налее със солена вода. Това е началният момент, когато хрянът ще започне да оказва влияние върху вкуса и аромата на киселото зеле.

Съотношението хрян / килограм зеле, което най-подходящо, когато добавяте хрян към зелето е на 1кг зеле 5гр хрян, или ако имате 50кг зеле, то може да сложите 250гр нарязан на парченца хрян.

След добавянето на хрянът, зелето се залива със саламура, която е необходима за ферментацията. Хрянът също така допринася за подобряване на ферментационния процес и за запазване на качествата на киселото зеле.

Резюме

Вече знаете, кога се слага хрян в киселото зеле, за да подобрите вкусовите му качества.

Хрянът е важен компонент при приготвянето на кисело зеле в бидон, за ценители и за желаещи да опитат малко по-различно кисело зеле,  тъй като добавя характерен вкус и аромат на крайния продукт.

Той се добавя преди зелето да се налива със солена вода и се разбърква добре, за да се осигури равномерно разпределение на аромата и вкуса. Хрянът също така подпомага ферментационния процес и предоставя много полезни свойства на киселото зеле.

Ако не сте сигурни  дали искате да добавите хрян, то може да направите кисело зеле по класическа рецепта или пък ако ще слагате хрян, ето и тази рецепта за кисело зеле с хрян и царевица.

It is main inner container footer text
Екипът на iNFOBurgas не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е не всяка статия да е 100% истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.